A Sumitomo Electric 2015. március 17-i sajtóközleményében jelentette be legújabb fejlesztését, a 32 monomódusú optikai szál végződtetésére alkalmas csatlakozóját.

Bár jelenleg az internet adatközpontokban a multimódusú optikai szálak és az akár 24 szál végződtetésére alkalmas MPO (Multi-fiber-Push-On) csatlakozók a legelterjedtebbek, az exponenciálisan növekvő sávszélesség igény miatt előtérbe kerülnek a monomódusú szálak is. A jelenleg használt optikai csatlakozók fizikai kontaktust alkalmaznak, melyhez egy bizonyos nyomóerő szükséges, hogy az üvegfelületek megfelelően illesztésre kerüljenek. A nagyobb szálszámú csatlakozók esetében mind az illesztés (monomódus esetében a fénynyaláb átmérője kb. 10µm), mind a szennyeződésekre való érzékenység nehezíti a feladatot.

A Sumitomo Electric új fejlesztése speciális sík felületű lencséket alkalmaz, így a fénynyaláb ötször nagyobb lesz, mint a hagyományos csatlakozók esetében, ráadásul ezért nem is igényli a fizikai kontaktust. Ezáltal mind az illesztés, mind a szennyeződésekre való érzékenység jelentősen javul.

Sumitomo Electric 32-single-mode fiber connector

A csatlakozó hivatalos bemutatója a Los Angelesben 2015. március 24-26. között megrendezésre kerülő OFC 2015 konferencián lesz.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.