Előző bejegyzésünkben foglalkoztunk azzal, hogy melyek a fontosabb különbségek a Cat5e, Cat6 és Cat6A kábelezési rendszerek között, melyiknek mi az előnye hátránya. Most nézzünk 5 egyszerű okot, hogy miért telepítsünk Cat6A/ClassEA rendszert.

1. 10 Gigabit Ethernetig támogatja az összes Ethernet sebességet

A streaming video alkalmazások rohamos terjedése, az adatmennyiségek exponenciális növekedése vagy akár az új Wi-Fi szabványok (802.11ac Wave2) mind megkövetelik a nagy sávszélességű kábelezési rendszerek alkalmazását. Ha visszatekintünk 5 évet a technológiai fejlődésben és ezt rávetítjük az elkövetkezendő 5-10 évre tisztán látszik, hogy nem is annyira nagyképűség 10 Gigabitre képes rendszereket telepíteni. Legalább fizikai kábelezés szintjén…

2. A 10GBASE-T elterjedt technológia

És ez a terjedés azt eredményezte, hogy a 10GBASE-T interfészek árai szépen csökkentek. Szervereken és switch-eken ezrével találkozunk 10GBASE-T portokkal, melyek azonban megkövetelik a Cat6A kábelezést, hogy a képességeiket maximálisan ki is lehessen használni.

3. Wi-Fi hozzáférési pontok fejlődése

Egy mai Wi-Fi hozzáférési pont akár nagyobb sebességek átvitelére is képes, mint a hagyományos kábeles rendszerek. A 802.11ac új generációs AP-k vezetékes oldali sebessége meghaladja az 1Gbps-ot. Amíg nem szabványosítanak az 1 és a 10 Gbps között Ethernet átvitelt, addig csak az 1 Gbps-os linkek aggregációjával vagy a 10 Gbps-al számolhatunk. Ez utóbbi pedig a Cat6A kábelezést igényli.

4. Új alkalmazások

Míg a HDBASE-T technológia az idegen áthallás miatt korlátozza az egy kábelkötegben futó kábelek számát, addig egy Cat6A kábelezés esetében – a szinte alig mérhető idegen áthallás miatt – ilyen korlátokkal nem kell számolnunk. További korlátot jelenthet a nagy fogyasztású végponti PoE berendezések alkalmazása. PoE+ esetében a teljesítmény felvétele akkora egy végberendezésnek, hogy számottevő melegedés léphet fel a kábelben. A Cat6A kábelezés körülbelül 50%-al több hőt képes disszipálni, mint egy Cat5e kábel.

5. Olcsóbb 10Gbps alternatíva

A 10 Gigabites switch-ek és szerverek rohamos terjedésével jelenleg a 10GBASE-T kommersz technológiává vált, így jelenleg a legolcsóbb 10 Gigabit/s-os megoldás. Ráadásul ha az áteresztő képességre (Forint/Gigabit) vetítjük az árát, akkor lényegesen olcsóbb, mint az 1000BASE-T.

Konklúzió:

Egy teljes IT infrastruktúra költségeit tekintve, mely tartalmazz a a kábelezési rendszert, az aktív eszközöket, a szervereket és a szoftvereket is, a kábelezési rendszer viszonylag kis százalékban jelenik meg. Ez a kis százalék azonban még elenyészőbb lesz, ha az említett komponensek teljes élettartamára vizsgáljuk a költségeket. Ezt mindig tartsuk szem előtt tervezéskor.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.