A Category 8 kábelezési rendszerekről egyre többet hallunk mindennapi munkánk során. Sok igazságot és sok marhaságot. Annak érdekében, hogy az “úgy hallottam” téves információk ne ivódjanak be túl mélyen szürkeállományokba, elindítottuk sorozatunkat “a Category 8 világa” címmel, ahol folyamatosan új és VALÓS (!!!) információkkal szolgálunk.

Az első pár részben egy-egy olyan kérdésre adunk választ, amelyek segítenek az alapok megértésében és a főbb tévhitek eloszlatásában.

Kérdés: Miben különbözik a Category 8 kábelezési rendszer a jelenleg már szabványosított Cat 6, 6A, 7, 7A rendszerektől?

Válasz: Alapvetően a kompatibilitás miatt mindegyik rendszer a négy érpáros kábelezésre épül. A felépült rendszerben egy ilyen átviteli csatorna (a patch kábelekkel együtt) általában 4 csatlakozási pontot tartalmaz. Egy ideig (és ez a Cat 6A vagy ISO-ban a ClassEA szint) az RJ45 csatlakozó is egységes szabvány volt. A Cat 7/7A komponensekből felépülő rendszerek 1000 MHz-es sávszélességgel rendelkeznek, azonban az IEEE 802.3 alapján jelenleg 10GBASE-T (10Gbps) a legmagasabb alkalmazási szabvány, melynek minimális követelménye az 500MHz-es Cat 6A rendszer. Ráadásul itt már az RJ45 csatlakozó nem használható, helyette jelent meg pl. a TERA vagy a GG45. A Category 8 kábelezés esetén a négyszeresére megnövekedett átviteli igény (a még kidolgozás alatt álló 40GBAE-T) 2000 MHz-es frekvencia sávszélességet követel meg, a maximális távolságot 30 m-ben korlátozzák és az átviteli csatorna sem tartalmazhat 2 csatlakozási pontnál többet. A visszafelé kompatibilitást nézve akár RJ45, akár a már említett nem RJ45 (TERA, GG45, stb.) csatlakozókat is figyelembe véve az ISO kétféle osztályt határoz meg Cat 8 esetében, Class I és Class II néven. De erről részletesebben majd egy későbbi részben olvashattok.

A következő, 3. részben azt nézzük meg, hogy fizikailag miben különbözik a Category 8 kábel például a Category 6A-tól.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.