A Category 8 kábelezési rendszerekről egyre többet hallunk mindennapi munkánk során. Sok igazságot és sok marhaságot. Annak érdekében, hogy az “úgy hallottam” téves információk ne ivódjanak be túl mélyen szürkeállományokba, elindítottuk sorozatunkat “a Category 8 világa” címmel, ahol folyamatosan új és VALÓS (!!!) információkkal szolgálunk.

Az első pár részben egy-egy olyan kérdésre adunk választ, amelyek segítenek az alapok megértésében és a főbb tévhitek eloszlatásában.

Kérdés: Fizikailag miben különbözik a Category 8 kábel például a Category 6A-tól?

Válasz: A Cat 8 kábel átmérője valamivel nagyobb, mint a Cat 6A kábelé, de mivel ez néhány tized vagy század milliméter, ha egymás mellé tesszük a két kábelt, nehéz észrevenni a különbséget. Tehát a jelenlegi Cat 6A-ra használt rendszerek (patch panel, kábelvezetők, kábeltálcák) méretei teljesen megfelelnek a Cat 8 kábelezési rendszernek is, és az aktív eszközök hűtését sem fogja jobban rontani, mint a jelenlegi Cat 6A kábelezés. A Cat 8 kábelek méterenkénti súlya nagyobb, mint a Cat 6A kábeleké, de a szabványok által meghatározott tűrésbe még így is simán belefér, tervezéskor nem igényel különlegesebb odafigyelést, mint a korábbi rendszerek.

A következő, 4. részben megvizsgáljuk, hogy lehetséges-e a Category 8 kábelezési rendszert a munkaterületen szerelni, vagy mindenképpen előre gyártott komponensekre lesz-e szükség.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.