A Category 8 kábelezési rendszerekről egyre többet hallunk mindennapi munkánk során. Sok igazságot és sok marhaságot. Annak érdekében, hogy az “úgy hallottam” téves információk ne ivódjanak be túl mélyen szürkeállományokba, elindítottuk sorozatunkat “a Category 8 világa” címmel, ahol folyamatosan új és VALÓS (!!!) információkkal szolgálunk.

Az első pár részben egy-egy olyan kérdésre adunk választ, amelyek segítenek az alapok megértésében és a főbb tévhitek eloszlatásában.

Kérdés: Mi az a Class I és Class II?

Válasz: A strukturált kábelezési szabványok történetében egyedülálló módon az ISO kétféle kábelezési osztályt fogalmaz meg a Category 8 esetében. A visszafelé kompatibilitás érdekében akár RJ45, akár a korábban említett nem RJ45 (Siemon TERA, NEXANS GG45, stb.) csatlakozókkal is együtt kell működni, így a Cat 8 esetében Class I és Class II osztályokról beszélünk. A Class I a jól ismert RJ45 csatlakozóra épül, míg a Class II a Cat 7/7A rendszereknél megismert csatlakozó típusokra. Bár mindkét megoldás kompatibilis a korábbi 1Gbps és 10Gbps rendszerekkel, a Class I mégis jóval nagyobb szabadságfokot biztosít a jövőálló installációk és a későbbi migráció során. Gondoljunk csak bele, hogy egy most épülő adatközpontban Category 8 kábelezés épül ki annak ellenére, hogy jelenleg csak 10Gbps-os interfésszel rendelkező aktív eszközeink vannak. Ha ez Class I rendszer, akkor lehetőség van Cat 6A patch kábelek használatára mindaddig, amíg az aktív eszközök nem lesznek 40Gbps-osra cserélve. Míg az ISO/IEC két osztályt specifikál, az előzőekben említett RJ45 kompatibilitás miatt a TIA Category 8 szabvány csak a Class I megoldással foglalkozik. Hogy miben különbözik a Cat 8 esetében az ISO és a TIA álláspontja, azt egy későbbi részben taglaljuk.

Ha mostanra sikerült rendesen összezavarni mindenkit a Categoy 8 kérdéskörében, akkor jöhet az utolsó, 6. rész, ahol egy kicsit tisztázzuk és összefoglaljuk a dolgokat.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.