A Category 8 kábelezési rendszerekről egyre többet hallunk mindennapi munkánk során. Sok igazságot és sok marhaságot. Annak érdekében, hogy az “úgy hallottam” téves információk ne ivódjanak be túl mélyen szürkeállományokba, elindítottuk sorozatunkat “a Category 8 világa” címmel, ahol folyamatosan új és VALÓS (!!!) információkkal szolgálunk.

Az első pár részben egy-egy olyan kérdésre adunk választ, amelyek segítenek az alapok megértésében és a főbb tévhitek eloszlatásában. Ez az utolsó fejezet, ahol egy kicsit összefoglaljuk a 2012. óta zajló szabványosítási munkát és annak eredményeit.

Kérdés: Most már kellőképpen összezavarodtam, hogy mi az a Class I, Class II, Category 8, ISO, TIA. Nem lehetne ezt leegyszerűsíteni?

Válasz: De igen, ha nem is két mondatban…

Bár viszonylag jól összehangolja a TIA (észak-amerikai) és a ISO a kábelezési szabványokat, azért mindig van némi eltérés, például az elnevezésekben is. Az ISO a komponenseket (kábel, csatlakozó, stb.) kategóriákba sorolja (Cat 5/5e/6/6A) majd ezekből építi fel a linket illetve channelt, melyet már osztályokba sorol. Ezért lesz pl. egy Cat 6A komponensekből felépített link ISO szerint Class EA. A TIA mind a komponenseket (kábel, csatlakozó, stb.) mind a kész linket kategóriákba sorolja.

A Category 8 esetében mind a ISO/IEC JTC1 és mind a TIA TR-42 célja egy olyan kábelezési rendszer kidolgozása, amely alkalmas a 25GBASE-T és a 40GBASE-T alkalmazások (kidolgozás alatt) átvitelére.

Az ISO/IEC a Category 8.1 komponensekből felépülő Class I és a Category 8.2 komponensekből felépülő Class II rendszerek fejlesztésén dolgozik, míg a TIA a Category 8 komponensekből felépülő Category 8 rendszeren. A Class I (ISO) és a Category 8 (TIA) fejlesztések kompatibilisek az RJ45 csatlakozókkal.

Az alábbi táblázat jól összefoglalja az eddigieket:

ISO kábelezés ISO komponensek TIA kábelezés és komponensek
Class D Category 5e Category 5e
Class E Category 6 Category 6
Class EA Category 6A Category 6A
Class FA Category 7A nincs megfelelője
Class I Category 8.1 Category 8
Class II Category 8.2 még kidolgozás alatt az elnevezése is

FONTOS! A Class I, Class II és Category 8 rendszerek közös tulajdonsága, hogy 2000MHz-ig specifikálják a teljesítmény paramétereket, 30m-ig képesek az átvitelre, 2 csatlakozást engednek, és a 25 illetve 40 Gbps-os réz alapú adatközponti átvitelt szolgálják!

Kövesse további írásainkat a facebook vagy LinkedIN oldalainkon is.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.