Az IEEE802.3ab szabvány, amely specifikálja a Gigabit Ethernet átvitelt 4 sodrott érpáras kábelen, 1999. nyarán jelent meg. Ekkor még nem létezett a Category 5e kábelezési szabvány, hiszen az csak fél évvel később jelent meg a TIA-568-A szabványban. Az IEEE szabvány megalkotásakor az volt a cél, hogy az akkor nagy mennyiségben telepített Cat 5 kábelek alkalmasak legyenek a Gigabit Ethernet átvitelére. Annak érdekében, hogy az átviteli frekvencia ne nőjön nagyságrendileg, változtatni kellett a kódoláson, továbbá az 1000Mbps-os jelfolyamot a négy érpáron megosztva, 4x250Mbps-ként viszi át, ráadásul mind a négy érpáron egy időben, mindkét irányban.

Cat5 vagy Cat5e

Ez azonban azt eredményezte, hogy megjelentek olyan új átviteli paraméterek, amelyek a korábbi 100Mbps-os, mindössze 2 érpárt használó rendszereknél nem befolyásolták az átvitelt. Ilyen volt az érpáronkénti jelkésleltetések közti különbség (Delay Skew), amely a 4x250Mbps jelfolyam “szétcsúszását” eredményezi, a reflexiós csillapítás (Return Loss), ami az érpárok kétirányú használata miatt zavaró valamint a távolvégi áthallás és az ezekből számított további paraméterek (ELFEXT és PSELFEXT).

Cat 5 TSB95 Cat 5e
Max. frekvencia 100MHz 100MHz 100MHz
Jelkésleltetés
Jelkésleltetés különbsége
Csillapítás
NEXT
PSNEXT
ELFEXT
PS ELFEXT
Reflexiós csillapítás

Az IEEE a TIA-hoz fordult, hogy dolgozzák ki ezen paraméterek küszöbértékeit. Ez a TIA/EIA-TSB-95 Additional Transmission Performance Guidelines for 100 Ω 4-Pair Category 5 Cabling ajánlásban jelent meg, melyet az IEEE fel is használt a 802.3ab Gigabit Ethernet szabványban. Mivel a TSB “csak” egy ajánlás volt nem pedig szabvány, a TIA egy kiegészítést adott ki a meglévő ANSI/TIA/EIA-568-A szabványhoz, ez volt a Category 5e megjelenése. Ez már tartalmazta a hiányzó paramétereket, illetve egyes korábbi paramétereket tovább szigorítottak.

Tehát ha ma 1Gbps-os hálózatot szeretnénk építeni, akkor minimálisan Category 5e komponenseket kell használnunk.

No de akkor most alkalmas vagy sem a Category 5 kábelezés az 1000Mbps átvitelére?

Amennyiben nincsen lehetőségünk a kábelezés cseréjére, akkor méréssel kell megbizonyosodni arról, hogy alkalmas-e vagy sem. Ezt kétféle módon tehetjük meg:

1.) Megpróbáljuk a meglévő kábelezést TIA Cat 5e szabvány szerint minősíteni. Amennyiben ez nem sikerül, mert a kábelezés nem felel meg Cat 5e-nek, akkor…

2.) Megpróbáljuk a teljes átviteli utat (tehát a switch porttól a végberendezésig, a patch kábelekkel együtt) IEEE 1000BASE-T alkalmazási szabványra hitelesíteni.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik sikerül, a kábelezésen már nem fog múlni az 1Gbps sebesség átvitele.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.