“A mérés során a mért mennyiséget jellemző mérőszám meghatározása a cél, melyhez megfelelő mérőeszköz megválasztása szükséges. A mérésnél előzetesen egyeztetni kell a számérték kifejezéséhez alapul vett mértékegységet.”

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mérés

No de mit is jelent ez a strukturált hálózatok világában? Nézzük át gyorsan a fogalom mögött rejlő gyakorlati dolgokat.

Aki strukturált hálózatok építésével foglalkozik, remélhetőleg azzal fejezi be a projektjeit, hogy bezsebeli az érte kapott lóvét. De még mielőtt idáig eljutna, fontos lépés megbizonyosodni a munkája minőségéről is, hisz ez a megrendelőn kívül a saját érdeke is. Erről meg csak úgy tud, ha “leméri” a hálózatot, miután elkészült vele. Ez a mérés szó azonban több technikai megoldást takarhat:

1.) Tesztelés

Mire ad választ:

  • A kábel megfelelően lett csatlakoztatva mindkét végén?
  • Van esetleg szakadás vagy rövidzár?
  • A kábel ereinek bekötése az adott alkalmazás/szabvány szerint történt?

Erre a feladatra általában egy egyszerűbb teszter is elegendő lehet, bár léteznek olyan kis mérőeszközök, amelyek már alkalmasak pl. a kábelhossz megállapítására is. Ehhez un. TDR (Time Domain Reflectometer) képességgel kell rendelkezniük. Némelyik teszter azt is meg tudja állapítani, hogy mi található a kábel másik végén (pl. egy switch vagy telefon). Ha optikai hálózatokról beszélünk, akkor a tesztelést, azaz a szálfolytonosság vizsgálatot egy egyszerű látható fényű hibakeresővel (VFL) tudjuk megoldani.

Mikor használjuk:

Hálózat építéskor jól jön egy ilyen teszter a kivitelezőknek, hogy a nagyobb hibáikat azonnal orvosolni tudják, ne az átadás előtt derüljön ki egy elkötés vagy szakadás.

2.) Hitelesítés

Mire ad választ:

  • Mindenre, amire az előző, valamint:
  • Milyen alkalmazás átvitelére képes a kábel link?

Mit értünk ez alatt? Azt, hogy a hitelesítő műszerek már azt is meg tudják mondani egy kábelről, hogy az alkalmas-e pl. 100Mbps vagy 1Gbps átvitelére. Ehhez már olyan fizikai paramétereket is ismernie kell, mint pl. a csillapítás vagy a reflexió.

Mikor használjuk:

Hálózat üzemeltetőknek nagy segítséget jelent egy ilyen “mérés”, hiszen ezzel kizárhatják a kábelezési problémákat vagy adott esetben kideríthetik, hogy éppen a kábel okozza a lassulást. Akkor is jó hasznát vesszük, ha egy hálózat rekonstrukció során a meglévő kábelezésünket magasabb sebességekre szeretnénk használni.

3.) Minősítés

Mire ad választ:

  • A telepített kábelhálózat minden komponense megfelel az iparági szabványoknak?
  • A telepítés előírás szerűen zajlott?

No igen. Ez a “mérések” legmagasabb szintje. A minősítő analizátorok sok-sok paraméter (pl. áthallás, reflexió, beiktatásos csillapítás) sok-sok frekvencián történő precíz mérését végzik el, melyek alapján JÓ/ROSSZ kiértékelést adnak a kiválasztott iparági szabványnak – pl. ISO ClassD:2002, vagy TIA Cat5e, stb – megfelelően. Kábelezési rendszer gyártók is minősítést kérnek az elkészült hálózatról a rendszergarancia érvényesítéséhez.

Mikor használjuk:

Új hálózat építésekor minden esetben a minősítés kell legyen az utolsó fázis, hiszen ez biztosítja, hogy a megrendelő azt kapta, amiért fizetett. Az sem utolsó szempont, hogy biztosak lehetünk benne, a hálózat megfelelő működése nem a kábelezésen fog múlni.

Konklúzió

Láthatjuk, hogy strukturált kábelhálózatok esetében a “mérés” igen tág határok között mozoghat. Mindhárom szintnek megvan a maga felhasználási területe, ezeket szem előtt tartva alkalmazzuk őket!

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.