A passzív optikai hálózatok több mint 10 éve kezdtek elterjedni az előfizetői hálózati síkban. Ma már Magyarországon is számtalan helyen élvezhetik előnyeit mind az üzleti mind a lakossági előfizetők, mint például az aDSL technológiához viszonyított sokszoros sávszélesség lehetősége. Pár éve merült fel a gondolat, hogy miért is ne lehetne használni ezt a technológiát a lokális hálózatokban.

2013. nyarán hét piacvezető vállalat részvételével állt össze az Association for Passive Optical LAN (APOLAN) elnevezésű non-profit szervezet, melynek küldetése az oktatás és a passzív optikai technológia globális elterjesztése a lokális hálózati környezetben. A megalakulást követően további neves gyártók (pl. CommScope, Graybar, Network Integrity Systems, Prysmian Group és VT Group) csatlakoztak a szövetséghez. Az európai vállalatok aktív érdeklődése miatt 2015. tavaszán megalakult az egyesületen belül a European Committee, mely csoport kimondottan az öreg kontinensen felel a POLAN technológia terjesztéséért.

A technológiának nyilvánvalóan rengeteg előnye van a hagyományos réz alapú strukturált hálózatokkal szemben. Ilyenekre gondolok, mint az egyszerűbb felépítés a kevesebb aktív eszköz miatt, a sokkal nagyobb sávszélesség, a zavarmentesség vagy az áthidalható távolságok növekedése. Azonban rengeteg kérdést is felvet a POLAN, de ezekkel majd egy külön szakmai cikksorozatban fogunk foglalkozni.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.