Közeledik a nyár, melegünk van, egyre nehezebben megy a gondolkodás, kicsit lassítunk. Ki gondolta volna, hogy hasonló dolgok fordulhatnak elő a strukturált hálózatunkon is?

A strukturált kábelekre vonatkozó teljesítmény limit értékeket a szabványok (ANSI/TIA, ISO/IEC, IEEE) 20ºC-on határozzák meg. Hálózat tervezésekor is ezeket a határértékeket vesszük figyelembe, pl. a rézkábeles link hosszak esetében a 90 métert. Azonban hanyagság lenne megfeledkezni arról, hogy vannak olyan telepítési helyek (szellőztetés visszatérő ágai, felszálló kanák, kültéri kábeltelepítések, nem klimatizált gyártóegységek, stb.) ahol a környezeti hőmérséklet jócskán meghaladhatja a 20ºC-ot. Egy városi aktív Ethernet alapú internet szolgáltatás esetén például nem ritka, hogy a strukturált kábelezés az épületeken kívülre kerül. Gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen kültéri, UV védelemmel ellátott kábel fekete burkolata hány fokos lehet amikor a legnagyobb nyári melegben folyamatosan tűzi a nap. Ezeken a helyeken a hőmérséklet növekedésével arányosan a kábelek beiktatásos csillapítása (Insertion Loss) is növekszik, amely átviteli hibákat, ezáltal a hálózat lassulását vagy akár egyes alkalmazások teljes működésképtelenségét eredményezheti.

hőguta

Mit tehetünk a hőguta ellen?

A hőmérséklet növekedés hatására megnövekedett beiktatásos csillapítás ellen a hosszak csökkentésével tudunk védekezni. Az ISO/IEC11801:2010 szabvány ajánlása szerint 20ºC felett az árnyékolt kábelek esetében a hosszat 0.2%-al kell csökkenteni fokonként. Árnyékolatlan kábelek esetében a hossz csökkentési arány még nagyobb, 20-40ºC között 0.4%, míg 40-60ºC között már 0.6%. Az alábbi táblázatban 5ºC-onként tüntettük fel a hossz csökkentések arányát mindkét kábel típus esetében.

Hőmérséklet (ºC) Max. hossz (árnyékolatlan) Max. hossz (árnyékolt)
20 90.0 90.0
25 89.0 89.5
30 87.0 88.5
35 85.5 87.7
40 84.0 87.0
45 81.7 86.5
50 79.5 85.5
55 77.2 84.7
60 75 83

A fenti táblázat csak a link hosszakra vonatkozott, azonban nem szabad megfeledkezni a patch kábelekről sem, hiszen a szabvány összességében 10 méternyi patch kábelt enged, melynek szintén van hőmérséklet függése.

A kábel mint fűtőszál

Ne gondoljuk, hogy csak a fent említett telepítési helyeken kell számolnunk a kábelek hőmérséklet növekedésével. Az IEEE 802.3at PoE+ szabvány megjelenésével sikerült biztosítani azt, hogy a nagyobb teljesítmény igényű eszközöket is az adatkábelen keresztül tudjuk távtáplálni. Azonban a nagyobb teljesítmény és áram nagyobb hőtermeléssel is jár, ráadásul a kábelek általában nagyobb kábelszámú kötegekben haladnak, ezért az IEEE-nek ezt a tényezőt is figyelembe kellett vennie. Bár a PoE+ minimális kábelkövetelménye a Category 5e, érdemes tudnunk, hogy minél nagyobb a kábelek érátmérője, annál több hőt képesen disszipálni. Egy Category 6A kábel körülbelül 50%-al több hőt képes disszipálni, mint egy Category 5e kábel. Ráadásul nem árt azt a tényt is szem előtt tartani, hogy a jövőben még több olyan eszköz fog megjelenni a piacon, melyek képesek lesznek a PoE fogadására. Ahogyan nő ezen eszközök száma egy meglévő telepítésnél, úgy fog növekedni a kábelkötegek hőterhelése is, ezáltal a csillapításuk, amely végezetül az adatátvitelre is hatással lesz.

Konklúzió

Nyilván vannak olyan telepítési helyek, ahol nem tudunk mit kezdeni a megnövekedett hőmérséklettel, a környezet mesterségesen nem hűthető. Nyilván attól a kényelemtől sem szeretnénk megfosztani magunkat, hogy a távtáplálható eszközöket az adathálózaton keresztül tápláljuk. És az is teljesen nyilvánvaló, hogy az alkalmazások teljesítményén sem szeretnénk csökkenéseket tapasztalni. Így két megoldás maradt: 1.) tervezéskor figyelembe venni a környezeti hőmérsékletet és ennek fényében csökkenteni a link hosszakat 2.) megfelelő kábel kiválasztásával biztosítani a PoE+ átvitelét.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.