Sokszor okoz dilemmát ez a kérdés akár új hálózat építésekor, akár üzemeltetés közbeni hibakereséskor. Vajon azért lassú a hálózat, mert az optika bla bla bla… Ilyenkor jön a kérdés, tudunk-e átviteli sebességet ellenőrizni az optikai hálózaton? Van-e olyan megoldás, amellyel a kábel áteresztő képessége mérhető? Hát persze, hogy van. Azonban ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy maga a fizikai optikai hálózat milyen alkalmazás átvitelére képes, akkor a feladat ennél sokkal egyszerűbb. Hiszen ilyen esetben csak a fizikai hálózatot kell ellenőriznünk, nem szükséges Ethernet vagy IP adatátviteli sebességet mérnünk.

Fiber optic cable

Fizikai optikai hálózatok ellenőrzését, mérését kétféle módon tudjuk elvégezni:

1.) Kábelezési szabványok:

A TIA-568-C vagy az ISO11801 is specifikál küszöbértékeket az optikai linkekre. Olyan küszöbértékeket, mint például az egyes száltípusok fajlagos (dB/km) csillapítása adott hullámhosszon, vagy a csatlakozások és szálhegesztések csillapítása. Ha ismert az optikai link hossza, a hegesztések és csatlakozások száma, akkor kiszámolhatjuk, hogy adott hullámhosszakon maximum mekkora lehet a szakasz csillapítása. Ez azonban nem specifikálja számunkra, hogy pl. a 10Gb/s Ethernet továbbítására alkalmas-e a link. Ez csak a kivitelezés minőségét fogja meghatározni. Ahhoz, hogy megtudjuk képes-e a link adott alkalmazás/sebesség átvitelére, annak megfelelő mérést kell végeznünk.

2.) Optikai alkalmazási szabványok:

Ezekben az esetekben egy adott alkalmazás, mint pl. a 10GBASE-SR vagy a 40GBASE-SR4 fix szálhosszat és fix megengedhető maximális csillapítást határoz meg. A szálhosszat a kábel módus sávszélessége (MBW) korlátozza, tehát különféle kategóriájú optikai szálak (pl. OM1, OM2, OM3) különböző távolságokra képesek átvinni ugyanazt az alkalmazást.

Tehát a feladat igen egyszerű. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy pl. az OM2-es multimódusú optikai linkünk alkalmas-e 10GBASE-SR átvitelére, csak meg kell néznünk az alkalmazási limiteket erre a szálra vonatkozóan. Abban láthatjuk, hogy amennyiben a szál 82 m-nél rövidebb és 2.3 dB-nél alacsonyabb csillapítású, akkor garantáltan át fog rajta menni a 10Gbps Ethernet.

Több tanulmány is foglalkozik ezen alkalmazási limitek meglehetősen konzervatív hozzáállásával. Tesztek is bizonyítják, hogy az abban foglaltaknál jóval nagyobb szálhosszak és csillapítás értékek mellett is gondtalanul átvihetők az adott alkalmazások. Azonban a szabványok mindig a lehető legrosszabb körülményeket figyelembe véve készülnek, ezért a szigorú limitek.

Viszont ha ezeket betartjuk, megnyugodhatunk, hogy a fizikai optikai kábelezés nem lehet okozója a lassú hálózatunknak.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.