Az öszvér a háziszamár és a ló keresztezéséből “létrejött” állat. Strapabíró, erős, szívós és igénytelen. Ok, ezt tudtuk. De hogyan jön ez a strukturált hálózatokhoz?

Évtizedek alatt megszoktuk, hogy egy strukturált hálózati link miből és hogyan épül fel. Van egy (vagy két) patch panel, falikábel, és egy fali csatlakozó aljzat. Két végén patch kábelekkel csatlakoznak az aktív eszközeink és készen is vagyunk. Telepítés végén mielőtt átadnánk a tisztelt megrendelőnek a linket lemérjük, hogy valóban minden rendben van-e vele, teljesíteni fogja az elvárásainkat. A felhasználó ezután csatlakoztatja a berendezéseit, és vígan használja az összeköttetést.

Azonban egyre többször találkozunk olyan összeköttetésekkel, amelyek nem hasonlítanak a jól megszokott linkekhez. Valami mintha hiányozna belőlük. Ilyen linkeket láthatunk például sok Wi-Fi hozzáférési pont esetében, IP kameráknál vagy éppen épület automatizálási rendszerek esetében. Ezen berendezések egy része korábban az informatikai hálózattól független hálózaton üzemelt, így IT szakemberként ritkán találkoztunk velük. Mióta az Ethernet és IP technológia teret nyert az említett technológiák világában, megjelentek a megszokottól eltérő strukturált hálózatos összeköttetések. Ezeket a (többnyire PoE táplált) berendezéseket a hálózatos patch paneltől egy direkt link segítségével látjuk el, kihagyva a fali csatlakozót és a patch kábelt.

Hogy miért, annak több oka is van. Kezdjük azzal, hogy a kevesebb csatlakozási pont miatt megbízhatóbb a rendszer. Továbbá sok esetben nem is lehet fali csatlakozót elhelyezni, hiszen pl. egy álmennyezet feletti Access Point vagy a házfalon kívül lévő ipari IP kamera esetében ez nem megoldható. Nem is beszélve egy gyártósori robotról vagy biztonsági beléptető rendszerről. Az ilyen linkek fajlagos költsége is alacsonyabb a kevesebb komponens használata miatt. Az összeköttetés elnevezése Direct Attach, vagy 1 csatlakozós (Modified) Permanent Link.

Azonban több problémával is szembe kell néznünk ilyen linkek telepítésekor és üzemeltetésekor. Az egyik a kábel berendezés felőli végén alkalmazandó csatlakozó. Ezt ugyanis a tömör vezetőjű falikábelre kell krimpelni, ami nem egyszerű feladat. Szerencsére a gyártók kínálatában megtalálhatók azok a speciális RJ-45 csatlakozók, amelyek kifejezetten a tömör erű kábelekre szerelhetők. További problémát jelent az, hogy mivel a link fix hosszúságú, már a telepítéskor gondolni kell az esetleges módosítási igényekre. Végezetül problémába ütközünk az ilyen linkek átadás-átvételi mérésekor, hiszen az egyik oldalon aljzat (mint egy normális Permanent Link esetében), míg a másikon RJ-45 csatlakozó (mint egy normális Channel esetében) található. Így azonban az összeköttetésünk se nem Permanent Link, se nem Channel. Mint egy öszvér…

Természetesen nem megoldhatatlan a mérése ezeknek a speciális linkeknek sem. Az egyik oldalon Permanent Link, míg a másikon Channel adapter szükséges a műszerekre, majd az adott kategóriának megfelelő, de mindenképpen Permanent Link szabványt választva máris minősíthető az összeköttetés.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.