Talán a leginkább megosztó kérdéskör hosszú idők óta. Milyen kábelt telepítsünk? Sokszor megválaszolják a kivitelezők helyett ezt a kérdést, mert a 10-15 évvel korábbi kiírásból egyszerűen átmásolják a specifikációt. Aztán vagy jó lesz vagy nem. Sokszor az ár dönt, nem az előre látás. Sajnos még mindig ritka az igazán szakmai hozzáállás.

Még mindig sok ellentmondást lehet tapasztalni az iparágban, hogy melyik kategóriájú kábelrendszer legyen és miért. Ennek oka gyakran az, hogy a döntéshozók is csak félinformációkkal rendelkeznek, vagy tévhitekben és sok éves mítoszokban hisznek. (Terveink között szerepel egy ilyen mítosz gyűjtemény összeállítása). Melyik kábel a jobb? Miért az?

Hát az attól függ, hol és mire akarjuk használni!

Pár dologban ezek a kábelek megegyeznek. Ilyen például, hogy mindegyik 4 érpárt tartalmaz. Mindegyik RJ45 csatlakozókra végződik. És mindegyiket a strukturált hálózatunkban szeretnénk használni.

Az alábbiakban pár gondolat erejéig nézzük meg a különbségeket:

A Cat5e/ClassD kábel jóval 15 éve jelen van a piacon és igen nagy mennyiségben került telepítésre. Alkalmas volt az 1 Gbps sebesség átvitelére 100m-es hosszon, már azokban az időkben is, amikor még örültünk, ha Fast Ethernet interfész volt az aktív eszközeinken. Mára azt lehet mondani, hogy a vezetékes kliens eszközök mindegyike képes az 1Gbps sebességű kapcsolódásra, így LAN-os környezetben a Cat5e kábelezés a minimális elvárás. Kell-e ennél több? A válasz megint csak: attól függ! Egyre több olyan alkalmazást használunk, amelyek kiszolgálói a “felhőben” vannak. Itt ne csak a közösségi médiás alkalmazásokra gondoljunk, hiszen már szinte bármit megvehetünk SaaS (szoftver as a service) alapon, legyen az MS Office, komolyabb ERP vagy CRM rendszer, vagy bármi. Ezek nem igényelnek mást, mint internet kapcsolatot, tehát a szűk keresztmetszet nem a LAN kábelezés lesz. Persze egy kreatív stúdió munkatársa, aki naponta több terrabájt adatot mozgat a média szerver és a kliens gépe között, igényelni fogja a nagy sebességű vezetékes kapcsolatot.

A Cat6/ClassE kábelezési rendszer már 1999-ben megjelent, de a szabványosítása igen nehézkesen haladt. 2002-ben jelent meg a végleges Cat6 szabvány, bár akkor még csak sejtettük, hogy mire is fog ez nekünk kelleni. Az 1 Gbps utáni következő megjelenő sebesség a 10 Gbps volt, mely ugyan 2002-ben megjelent, azonban a rézkábeles változat (10GBASE-T) csak 2006-ban került elfogadásra. Rá két évre meg is jelent a Cat6A/ClassEa kábelezési szabvány, amely a minimális követelménye a 10GBASE-T 100m-en történő átvitelének. Mivel jelenleg az 1000BASE-T (Cat5e) és a 10GBASE-T (Cat6A) között nincsen Ethernet szabvány, a Cat6 kábelezés kicsit okafogyottnak tűnik. Persze a szabványok utalnak arra, hogy 37m-ig (illetve 55m-ig) a Cat6 alkalmas a 10 Gbps átvitelére, ha ma valaki 10GBASE-T rendszert épít, úgyis Cat6A kábelezést fog választani. Nem szabad azonban elfelejteni a kidolgozás alatt álló 2.5 illetve 5 Gbps-ot, melyeket a 802.11ac Wave2 AP-k sebesség igénye generál. Ezek elképzelhető, hogy a Cat6 kábelezést fogják igényelni.

A Cat6A/ClassEa kábelezés 2008-as megjelenését az akkor már meglévő 10GBASE-T szabvány indukálta. Sávszélessége (500MHz) megfelel a 10 Gigabit Ethernet sávszélesség igényének, többszörös árnyékolása pedig biztosítja a kábelek közti áthallás (Alien Crosstalk, AxTalk vagy idegen áthallás) alacsonyan tartását, így a zavarmentes 10GBASE-T átvitelt 100m-es hosszakon. De nem csak a frekvencia és az Ethernet sebességet kell szem előtt tartanunk, amikor hálózatot tervezünk. Egyre több a távtáplálandó eszköz a hálózatunkon (IP kamerák, WiFi AP-k, IP telefonok, stb.) melyek a szolgáltatások bővülésével egyre nagyobb teljesítményt igényelnek. Ennek a teljesítménynek egy része sajnos a strukturált kábelen disszipálódik, hővé alakul. Egy Cat6A kábel a nagyobb érátmérője miatt több hőt képes disszipálni, mint pl. a Cat5e kábel, tehát a PoE+ igényeinek jobban megfelel.

És, hogy mi jön ezek után? Hogy áll a Category 8 és a 40GBASE-T? No erről egy folytatásos “teleregényt” szeretnénk indítani a közeljövőben, mert a téma sok vitát vált ki a szakemberek, de még a szabványalkotók körében is.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.