Egy szálmag meg még egy szálmag az két szálmag, a nyelvtörő mondóka szerint. Az online alkalmazások rohamos növekedése, és a nagy felhő szolgáltatók (pl. Google vagy Microsoft) nyomása nem hagyja aludni a technológiai fejlesztőket. A cél nem csak a transzport gerinchálózatok átviteli kapacitásának növelése, hanem az adatközponti kábelezések hatékony fejlesztése is.

Forrás: http://www.ofsoptics.com

A sávszélesség és kapacitás növelésének eredménye, hogy az optikai szálas átviteli utakat “párhuzamosítani” kellett. Ennek többféle megoldását láthattuk már eddig is, mint a monomódusú szálakon alkalmazott hullámhossz osztásos (xWDM) technológiák vagy a multimódusú átvitelek esetében használatos többszálas csatlakozók (MTP/MPO). Ezekkel a megoldásokkal lehet elérni azt, hogy pl. a 40 vagy 100Gbps-os sebességeket ár, interfész méret, és áramfogyasztás tekintetében is viszonylag hatékony módon tudjuk továbbítani. Kiemelve pl. a 40Gbps-os Ethernet szabványt, mely esetében a 40GBASE-SR4 interfészek 4x10Gbps-ot visznek át multimódusú multiszálas (2×4 szál) csatlakozókon, míg a 40GBASE-LR4 és ER4 két darab monomódusú LC csatlakozón, de szálanként 4 hullámhosszon valósítják meg a 4x10Gbps-ot. Sőt a fejlesztéseknek köszönhetően már a (szélessávú) multimódusú szálak esetében (WBMMF) is beszélünk hullámhossz osztásról.

Az optikai komponens gyártók azonban nem állnak meg a fejlesztésekkel. Először 2-3 éve hallhattunk publikus forrásokból az un. multicore szálakról. Ezek lényege, hogy egy optikai szál több szálmagot is tartalmaz, melyek mindegyike önállóan képes információ továbbításra. Egyenlőre minden nagy szálgyártó (Furukawa, Sumitomo, Fibercore, stb.) saját fejlesztéseken dolgozik, így mind multi- mind monomódus esetében különböző szálmaggal rendelkező prototípusok jelentek meg. Legutóbb az OFC 2015 konferencián a Sumitomo jelentette be a szabványos 125µm-es szálhéj-átmérőbe foglalt 8 szálmagos optikai megoldását, mely megoldást jelenthet az adatközponti interconnect kábelek adatátviteli kapacitásának növelésére. Nagy előnye, hogy a szál külső átmérője megfelel a több évtizede használt szabványos mono/multimódusú szálakénak, ráadásul a benne lévő szálmagos is nagyon hasonlóan viselkednek.

Forrás: http://global-sei.com

Ezekkel a szálakkal újabb fejezetéhez érkezhet a párhuzamos optikai átvitel, hiszen pl. egyetlen 8 szálmagos monomódusú optikai szálon megvalósítható a full-duplex 100Gbps-os átvitel (2x4x25 Gbps), melyhez a 25 Gbps-os single lane már eddig is rendelkezésünkre állt. És ha már itt tartunk, egy 12 multicore szálat magába foglaló optikai kábel összesen 96 egyedi átviteli utat jelent. Ha a jelenleg is elérhető 100GBASE-LR4 technológiát alkalmazzuk, amely 2 optikai szálon 4-4 hullámhossz alkalmazásával képes a full-duplex 100 Gbps átvitelére, könnyedén kiszámolható, hogy egy ilyen, mindössze 3 mm külső átmérőjű 12-MCF (multicore fiber) kábel akár full-duplex 4.8 Tbps-ra is képes.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.