Gyerekkorunk óta él bennünk a vágy, hogy kezdetben össze-, majd lefessünk dolgokat. Nyilván megvan ennek is a helye például a művészetben, egy lakás felújításakor vagy akár a szépségiparban. De nincs helye az informatikában. Gondolhatnánk, hogy mennyivel jobban nézne ki az irodánk, lakásunk vagy bármelyik IT helységünk, ha a kábelek mondjuk a fal színével megegyező színűek lennének. Ha erre nem gondoltunk a kábelek megrendelésekor, akkor később már ne próbáljuk meg. Tehát: Ne fesd le!

Mondhatnánk, hogy az UTP kábelek burkolata műanyag alapú, a műanyag meg ellenáll a folyadékoknak, de ez egy nagy tévedés. Legalábbis a beltéri adatkommunikációs kábelek esetében, melyek burkolata alapvetően porózus szerkezetű. Ezek a kábelek elsődlegesen azoknak az előírásoknak felel meg, amelyek az adott telepítési környezetre és felhasználási alkalmazásokra kerültek kidolgozásra. Tehát meghatározzák például a beltéri kábelek gyúlékonyságát és füstkibocsátását. Ha lefestünk egy ilyen kábelt, az alábbi következményekkel kell számolnunk:

Teljesítmény romlás

Mivel ezek a kábelek alapvetően porózus szerkezetű burkolattal készülnek, a festékek és általában bármilyen folyadék képes “beszívódni” a köpenybe, megváltoztatva annak mechanikai és elektromos paramétereit. Nem csak a szigetelése romolhat el ettől, hanem akár a beiktatásos csillapítása is megnövekedhet. Jó tapasztalati példa erre azok az esetek, amikor behúzás könnyítő folyadékot használnak telepítés során, aminek következtében a kábel csillapítása kis mértékben megnövekszik egészen addig, míg a folyadék ki nem szárad a burkolatból.

Biztonság

A legtöbb festék tartalmaz különféle vegyületeket és oldószereket. Ha ezek megtapadnak vagy akár beszívódnak a kábel burkolatába, az alapvetően változtatja meg a kábel lángállóságát és füstkibocsátási tényezőit, melyek probléma esetén csak tovább növelnék a károkat és kockázatokat.

Azonosíthatóság

A kábelburkolatok lefestésével elérjük azt, hogy a jövőben senki nem tudja megállapítani, hogy milyen típusú, gyártmányú és legfőképpen kategóriájú kábellel van dolga.

És a ráadás

A kábel burkolat lefestése egyenlő a kábel modifikálásával, ami sok gyártó esetében a rendszergarancia elvesztését jelenti.

Mi a megoldás?

Ha például épület festés vagy egyéb átalakítási, felújítási munkák miatt a beltéri kommunikációs kábelekre festék (vagy bármilyen egyéb folyékony szennyeződés) jut, nem sok választási lehetőségünk marad. A legrosszabb amit tehetünk, ha oldószerrel nekiesünk lemosni a kábeleket. Ezzel talán még rosszabbat teszünk, mintha lefestve hagynánk, hiszen az oldószer ugyan úgy beszívódik a burkolatba, mint a festék, ráadásul még nagyon gyúlékony is. Az egyetlen megoldás: kábelcsere.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.