Sajnos a „csináljuk meg gyorsan és olcsón” hozzáállás miatt egyre gyakrabban hallunk az un. CCA (Copper Clad Aluminum) kábelekről. Bár ezek a kábelek kísértetiesen hasonlítanak a szabványos Cat5e vagy Cat6 kábelekre, korántsem tudják azt a teljesítményt nyújtani.

kábelezés

De mi is az a CCA kábel?

Gyakorlatilag egy olyan sodrott érpáras kábel, amelynek vezetői rézzel burkolt alumíniumból vannak. Mivel az alumínium olcsóbb, mint a réz, a végeredmény egy olcsóbb, de nem szabványos kábel lesz. Sajnos a kevésbé tájékozott beszerzőt az ár sokkal jobban fogja érdekelni, mint az, hogy a nap végén mennyit veszít egy ilyen silány minőségű kábelezési rendszer kiépítésével.

Persze léteznek olyan alkalmazások és iparágak, ahol a CCA kábelek használata elfogadott, azonban egy tisztességesen kivitelezett strukturált hálózatban ezeknek nincs helye.

Mi vele a probléma?

Az egyik legfontosabb tény, hogy ezek a kábelek nem felelnek meg a TIA Category szabványokban megfogalmazott kritériumoknak, hiszen azok homogén réz vezetőt írnak elő. Technikailag PoE átvitelére sem megfelelőek, hiszen az alumínium egyenáramú ellenállása jóval nagyobb, mint a rézé. Ez egyrészt a kábel melegedését, másrészt nagyobb feszültség esés eredményez, amely már nem lesz megfelelő a végberendezés táplálására. És ha ez még nem lenne elegendő, fizikai probléma is van vele, hiszen az alumínium jóval ridegebb, mint a réz, így az ebből készült kábel sokkal könnyebben törik.

Hogyan tudom felismerni a kis hamist?

A legegyszerűbb módszer, hogy lemérjük a kábeldoboz súlyát, ugyanis az alumínium könnyebb, mint a réz. Sajnos ennek a módszernek a kiküszöbölésére is láttunk már trükköt: a kábelgyártó némi ballasztot helyezett el a kábel dobozában.

A másik módszer, hogy egy kis darabon „lenyúzzuk” a szigetelést a kábelről és egy éles késsel addig kapirgáljuk az eret, amíg ki nem bukkan az alumínium. Persze ez a módszer meg csak akkor alkalmazható, ha még nincs telepítve a kábel.

Ha a kábel már a falban van, kicsit körülményesebb az azonosítása, bár akkor sem lehetetlen. Méréssel felismerhető az érpárok magasabb egyenáramú ellenállása, amennyiben ISO/IEC 11801 szabvány szerint mérünk. Az ANSI/TIA-568-C.2 ugyanis nem követeli meg a DC ellenállás mérését. Sajnos az ISO mérés sem mindig célravezető, mert a rövidebb CCA linkek esetében simán előfordulhat, hogy a szabványi limit alatt marad a hurokellenállás.

Mit tehetünk?

Először is ne csak az árat nézzük! Sőt, ha egy kábel gyanúsan olcsó, feltételezhetjük, hogy valami nincsen rendben vele. Ügyeljünk rá, hogy csak ismert, megbízható gyártótól vásároljunk strukturált kábeleket, hiszen a kábelezés utólagos cserélje igencsak költséges mutatvány lesz!

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.