A nagy távolságú, távközlési összeköttetések esetében már nagyon régóta használunk hullámhossz osztásos technológiákat a monomódusú optikai szálakon. Elirigyelte ezt a “párhuzamosító” technológiát a multimódusú szál is, melynek eredménye a Szélessávú Multimódusú Szál, azaz a WBMMF. Sorozatunkban ezen technológiába adunk némi betekintést.

Kérdés: Milyen technológia áll a WBMMF mögött?

Válasz: A Szélessávú Multimódusú Szálakon un. SWDM (Short Wavelength Division Multiplexing) technológiát alkalmaznak, ami a monomódusú szálak esetében már régóta alkalmazott hullámhossz multiplexálásos megoldás, de rövidebb hullámhosszakon. A 10G átvitelek esetében használat VCSEL (vertical cavity surface-emitting lasers) optikai adók különböző hullámhosszakat generálnak 850-950nm között, melyeket multiplexálva egyetlen optikai szálba csatolunk. Az alacsonyabb költségű WDM rendszerek esetében minimálisan 30nm távolság szükséges az egyes hullámhosszak között, így kézenfekvő a WBMMF esetében a 850, 880, 910, és 940nm-es hullámhosszak használata.

A négy párhuzamos hullámhossz által egyetlen multimódusú szálpáron megvalósítható akár 40Gbps (4x10Gbps) vagy 100Gbps (4x25Gbps) átvitele, tehát az SWDM technológia és a WBMMF szálak használatával a rövidebb szakaszok esetében továbbra is megmaradhat a multimódusú átvitelek jelentős árelőnye a monomódusú kapcsolatokkal szemben.

A negyedik részben azzal foglalkozunk, hogy milyen előnyei vannak és miért is van szükség a WBMMF-re?

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.