A nagy távolságú, távközlési összeköttetések esetében már nagyon régóta használunk hullámhossz osztásos technológiákat a monomódusú optikai szálakon. Elirigyelte ezt a “párhuzamosító” technológiát a multimódusú szál is, melynek eredménye a Szélessávú Multimódusú Szál, azaz a WBMMF. Sorozatunkban ezen technológiába adunk némi betekintést.

Kérdés: Hogyan tudjuk mérni a WBMMF-et?

Válasz: A jelenlegi multimódusú optikai szálakat alapvetően 850 és 1300nm-es LED fényforrással kell mérni illetve minősíteni, mely megfelel az Encircled Flux szabványnak (a fényforrások fényének optikai szálba történő becsatolását szabályozása). A WBMMF esetében szükség lenne olyan fényforrásokra, melyek 900-950nm-en dolgoznak, azonban ez problémát jelent, mert ezekre a hullámhosszakra nem gyártanak LED-eket.

A TIA szakemberek jelenlegi álláspontja szerint ha méréskor a fényforrás fényének becsatolása szabványos (EF kompatibilis), akkor a különböző hullámhosszakon a csatlakozás csillapítás különbsége elenyésző. Sőt, ha eltérés is mutatkozott, akkor is az volt a tapasztalat, hogy 850nm-en volt nagyobb a csillapítás, tehát a 850nm-en végzett mérés a legpesszimistább esetet mutatta. Az optikai szál fajlagos csillapítását vizsgálva láthatjuk, hogy a vizsgálandó hullámhosszak közül 850nm-en a legnagyobb a csillapítás, míg az 1300nm esetében a legérzékenyebb a makrohajlításokra.

Összességében kijelenthető, hogy a WBMMF összeköttetéseket 850 és 1300nm-es hullámhosszakon, EF kompatibilis LED fényforrásokkal vizsgálva megfelelően pontos és elegendő információt kapunk.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.