Gondolkoztál már valaha azon, hogy az a rengeteg online alkalmazás, amelyek nélkül már el sem tudod képzelni mindennapjaidat, hogyan jut el hozzád?

Elképesztő, hogy az utóbbi időkben micsoda technológiai fejlődés ment végbe úgy, hogy a hétköznapi ember ebből mit sem lát. Digitális világunkban magától értetődő, hogy a közel 1,4 milliárd Facebook felhasználó napi közel 5 milliárd lájkját, vagy a Youtube több mint 1 milliárd felhasználója által percenként feltöltött 300 órányi videót valami a háttérben szépen rendesen lekezeli. Ha visszamegyünk pár évet az időben, közel nem voltak olyan teljesítményű rendszereink, amelyek képesek lettek volna ezt a borzasztó terhelést elviselni. Ha viszont a jövőbe tekintünk, és figyelembe vesszük Moore törvényét, be kell látnunk, hogy további komoly fejlesztésekre van szükség adatközponti szinten.

Az adatközpontokban már régóta optikai szálak kötik össze a szervereket, adatbázisokat, switcheket, és továbbítják az adatforgalmat néhány 10 Gigabites kapcsolatokon. Azonban túl kell lépni az 1 és 10 Gbps-on, ha lépést akarunk tartani a folyamatosan növekedő felhasználói igénnyel. A 40 és 100 Gbps is lassan általánossá válik, nem beszélve a még magasabb, n x 100 Gbps-os rendszerekről. Ahhoz, hogy ezeket a pár éve elképzelhetetlen sebességeket továbbítani tudjuk, ráadásul lehetőleg a meglévő rendszerekhez a leginkább igazodva, a kábelezés tekintetében is szükség van a fejlesztésekre.

A múlt év második felében egyre többet hallhattunk az un. szélessávú multimódusú szálakról (Wide Band Multimode Fiber – WBMMF), melyek a hagyományos multimódusú szálaktól eltérően több hullámhossz átvitelére is képesek. A hullámhossz osztásos technológia (WDM) a távközlésben használatos monomódusú optikai szálakon már régóta használatban van, megsokszorozva ezzel az átviteli csatornák számát, azonban multimódusú szálak esetében csak mostanában kezd kibontakozni. A jelenleg elterjedt 100 Gbps-os szabvány (100GBASE-SR4) esetében nyolc multimódusú szálra van szükség, melyek közül négyet adásra, négyet vételre használunk. Az SWDM (short wavelength division multiplexing) hullámhossz osztásos technológiával és WBMMF multimódusú szálak használatával elérhető, hogy 100 Gbps sebességet továbbítsunk mindössze két darab optikai szálon.

Ezzel a technológiával költséghatékonyabb telepítést és jövőállóbb technológiát érhetünk el.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.