Hacsak nem optikázol 10-20 éve, biztosan felmerült benned a kérdés, hogy mi is pontosan az UPC és APC csatlakozó, és mire is használjuk őket tulajdon képen. Összegyűjtöttem pár gondolatot ezzel kapcsolatban is.

Nézzük elsőként, hogy miből erednek a rövidítések.

UPC = Ultra Physical Contact

APC = Angled Physical Contact

Amit ebből azonnal látunk, hogy fizikai a kontaktus, tehát ha két csatlakozót egy toldó (más néven kuplung) segítségével egymáshoz csatlakoztatunk, akkor bizony azok szépen összeérnek, ennek minden előnyével és hátrányával. A legfontosabb különbség azonban az, hogy míg az UPC csatlakozókat a szál irányára merőlegesen, addig az APC (azaz Angled) csatlakozók felületét a merőlegeshez képest 8º-kal megdöntve csiszolják. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy az UPC csatlakozók felülete sem teljesen lapos. Egy kis “domborulat” kell, hogy a ferrule közepén lévő és így a legjobban “kiálló” optikai szálak között tökéletes legyen a kapcsolat.

Miért is jó ez?

Bizonyára emlékszünk középiskolai tanulmányainkra a fénytörésről. A fénysugarak bizony megtörnek, ha különböző sűrűségű anyagok határfelületére érnek. Ez nagy szerencse, mert így tud benne maradni egy optikai szálban a fény (mag-héj átmeneten végbemenő teljes visszaverődés). Azonban az UPC csatlakozók felületén a fény az üvegből kilépve levegővel találkozik, ami részleges visszaverődést okoz, ezt hívjuk reflexiónak (pontosabban optikai átvitelek esetében reflexiós csillapításról beszélünk). Ez a visszaverődött fény egyenesen az optikai fényforrásba megy vissza. Mi sem szeretjük, ha egy tükörbe vakuzva káprázik a szemünk, hát ezt az optikai fényforrások sem nagyon szeretik.

Ezzel szemben az APC csatlakozók esetében a 8º-os felület csiszolás miatt a visszaverődött fény a szálmag tengelyétől 8º-os eltéréssel fog visszaverődni. Ez jó nekünk, hiszen így a visszaverődött fény egy része már nem képes benne maradni az optikai szál magjában (nem valósul meg a mag-héj átmeneten a teljes visszaverődés), tehát az optikai fényforrásba jóval kevesebb visszaverődött fény jut. Az előző analógiával élve, ha belevakuzunk a tükörbe, de azt egy kissé elfordítjuk, nem fog annyira káprázni a szemünk.

Melyiket hol használjuk?

Az APC csatlakozók akkor kerültek előtérbe, amikor pl. elkezdtünk analóg videó jeleket továbbítani optikai hálózatokon. Ezek az optikai adók igen érzékenyek a reflexiókra, ami képminőség romláshoz vezetett. A reflexió csökkentése érdekében ezeknél a rendszereknél APC csatlakozókat kell használni.

Szintén hasonló a helyzet az FTTx hálózatoknál, ahol akár egészen az előfizetőkig optikai kábelt húz a szolgáltató és az internet mellett IPTV-t és VoIP-ot is szolgáltat. Ezek a valós idejű alkalmazások szintén érzékenyek a reflexiókra.

És végezetül nem szabad megfeledkeznünk a nagy távolságú, hullámhossz osztású (xWDM) rendszerekről sem, ahol az optikai adók igen nagy teljesítményűek is lehetnek. A nagy teljesítmény miatt nagy mennyiségű a reflektálódó fény, amelyre érzékeny az optikai adó így romlani fog az átvitel minősége.

Hogyan tudom meg, melyik melyik?

Mivel az UPC csatlakozó egyáltalán nem kompatibilis az APC-vel tudnom kell, hogy hol milyet kell használnom. Nem csak hatalmas beiktatásos csillapítást okoz, ha összevegyítjük őket, de akár a csatlakozó vagy az aktív eszköz portjának fizikai károsodásához is vezethet. Ezért jelölik különböző színnel a különböző csatlakozókat. Az UPC színe általában kék, míg az APC minden esetben zöld. Az aktív eszközökön és az optikai rendezőkön lévő portok színe is segít eldönteni, hogy milyen felületű a csatlakozó. Egy patch kábel esetében ha bizonytalanok vagyunk, nézzünk rá a csatlakozófelületére. A 8º határozottan látható.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ha hasznosnak találod a bejegyzést segíts másokat, hogy értesüljenek róla.